Hoe werkt loonheffing precies?

Wanneer je werkgever bent en mensen in dienst hebt, dan betaal je voor al jouw medewerkers loonheffing. Deze regeling bestaat om te voorkomen dat medewerkers bij de belastingaangifte in één keer een flink bedrag moeten betalen. Wat is loonheffing en hoe werkt het precies? Salaris Vast legt het uit.

Wat is loonheffing?

Onder de loonheffing vallen belastingen en premies die in worden gehouden op het brutosalaris van werknemers. In Nederland is het zo geregeld dat iedereen die werkt en salaris ontvangt, een bijdrage levert aan de sociale voorzieningen in het land. Daarom is de loonheffing in het leven geroepen. Als werkgever moet je iedere maand digitaal aangifte van de loonheffing doen. Dit wordt ook wel loonaangifte genoemd.

De loonheffing wordt niet alleen over het salaris betaald, maar over al het loon dat uitgekeerd wordt. Daaronder vallen ook het vakantiegeld, bonussen, een dertiende maand, auto van de zaak en overuren.

Wat valt er onder de loonheffing?

De loonheffing bestaat uit de volgende belastingen en premies:

  • Loonbelasting
  • Premie volksverzekeringen
  • Premie werknemersverzekering
  • Bijdrage zorgverzekeringswet

Loonheffing berekenen

Loonheffing wordt berekend op basis van het schijventarief van de Belastingdienst. Er bestaan diverse loonbelastingtabellen die werkgevers helpen om vast te stellen hoeveel loonheffing er ingehouden moet worden. Kort samengevat is de loonheffing het verschil tussen het bruto- en nettosalaris. Omdat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, geldt dat des te meer je verdient, des te meer loonheffing je betaalt.

Hulp bij loonheffing en salarisadministratie

Het is belangrijk dat de loonheffing op de juiste manier wordt berekend en op tijd wordt betaald. Is dit niet het geval, dan deelt de Belastingdienst een boete uit. Bij Salaris Vast begrijpen we dat jij je liever bezig houdt met ondernemen en loonheffingen en salarisadministratie niet de zaken zijn waar jij je graag mee bezig houdt.

Salaris Vast helpt je graag verder. Wij zorgen ervoor dat de loonheffingen correct worden berekend en betaald. Daarnaast kunnen wij jouw volledige salarisadministratie verzorgen. Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee