ONDERNEMERSAFTREK – DEEL 1 URENCRITERIUM

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek


Voor sommige van deze ondernemersaftrekken moet je voldoen aan het urencriterium of het verlaagd urencriterium. Verder heeft elke ondernemersaftrek eigen aanvullende voorwaarden. De komende aantal blogs sta ik stil bij de verschillende soorten ondernemersaftrek. Ik begin met een korte uitleg over het urencriterium.

JE VOLDOET MEESTAL AAN HET URENCRITERIUM ALS JE AAN DE VOLGENDE TWEE VOORWAARDEN VOLDOET:

1: Je besteedt minimaal 1.225 uren in een jaar aan jouw onderneming(en).
Hiervoor mag je alle uren meetellen, dus ook de verwerking van de administratie (bv: aanlevering in onze financiële cockpit, maar ook het opstellen van verkoopfacturen e.d.), het bezoeken van netwerkbijeenkomsten, het onderhoud van je website en ga zo maar door. Houd je uren en activiteiten wel goed bij voor een goede bewijsvoering! Mocht de Belastingdienst twijfelen, dan kunnen de aftrekmogelijkheden beperkt worden. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.

2: Je besteedt meer dan 50% van de tijd die je werkte aan je onderneming(en).
Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde van 50%.

 

UREN DIE NIET MEETELLEN

Maak je als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met huisgenoten, of met bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten (de zogeheten verbonden personen)? Dan tellen de uren niet mee voor het urencriterium als:

1: Je werkzaamheden voor het samenwerkingsverband hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn en het ongebruikelijk is dat voor deze werkzaamheden een samenwerkingsverband wordt aangegaan;

2: Het samenwerkingsverband verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij zelf niet (de zogenoemde ondermaatschap).

 

VOORWAARDEN VERLAAGD URENCRITERIUM

Besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en)? Dan voldoe je meestal aan het verlaagd urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

 

Mijn volgende blog zal gaan over de zelfstandigenaftrek, maar mocht je nu al vragen hebben neem dan contact met ons op!

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee