Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is in het leven geroepen voor zelfstandig ondernemers, zoals zzp’ers, die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis en niet in eigen levensonderhoud kunnen verzien. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je via jouw woongemeente ondersteuning aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal.

Voorwaarden Tozo

Is jouw inkomen lager dan het sociaal minimum en voldoe je aan het urencriterium (1225 uren op jaarbasis), dan kun je de ondersteuning aanvragen. Dit kun je zelf online regelen met jouw DigiD. Het sociaal minimum bedraagt netto per maand voor:

Gehuwden en samenwonenden:

  • Van 21 tot AOW-leeftijd € 1.500
  • Van 18 tot 21 jaar € 520

Alleenstaanden en alleenstaande ouders:

  • Van 21 tot AOW-leeftijd € 1.050
  • Van 18 tot 21 jaar € 260

Hoe werkt de regeling?

De regeling werkt terug tot 1 maart en geldt momenteel tot en met 31 mei 2020. Zit jij als zelfstandige onder het sociaal minimum, maar is jouw partner in loondienst en zit hij of zij hierdoor boven het sociaal minimum, dan kom je evengoed in aanmerking voor de aanvulling. De partnertoets wordt buiten beschouwing gelaten, maar bij het aanvragen kan er wel gevraagd worden om de gegevens van jouw partner. De vermogenstoets wordt hier ook niet in meegenomen, er wordt dus niet gekeken naar jouw spaargeld. Zijn zowel jouw partner als jij zelfstandige? Dan kan er één aanvulling worden aangevraagd, de regeling geldt namelijk per huishouden. Bij het bepalen van de hoogte van de aanvulling zal het inkomen van de meestverdienende partner buiten beschouwing worden gelaten.

Regeling voor DGA

Ook als DGA kom je in aanmerking voor deze regeling. Hierbij geldt wel de aanvullende eis dat je moet verklaren dat de B.V. geen liquide middelen heeft om jouw salaris te betalen. Er wordt dus gecontroleerd of er genoeg geld aanwezig is in de B.V., de overheid controleert op misbruik.

Wil je meer weten over de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers? Klik dan hier voor de website van Rijksoverheid.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee