Voorlopige aanslag als zzp’er aanvragen

Als werknemer betaal je inkomstenbelasting, dit houdt de werkgever in op het salaris. Als zzp’er betaal je ook inkomstenbelasting, maar moet je dit zelf regelen. Daarvoor is de voorlopige aanslag in het leven geroepen. Dit voorkomt dat een zzp’er aan het eind van het jaar onverwachts een hoog bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Door de voorlopige aanslag wordt dit verspreid over het jaar. Accountant Vast vertelt je meer over de voorlopige aanslag.

Wat is de voorlopige aanslag?

De Belastingdienst maakt een inschatting van het bedrag dat je als zzp’er aan inkomstenbelasting per jaar moet betalen. Ze kijken daarbij naar wat je het vorige jaar hebt verdiend en baseren daar de voorlopige aanslag op. Het kan zijn dat je dit jaar slechter draait dan vorig jaar of dat er iets in jouw financiële situatie is gewijzigd. Dan raden we aan om de voorlopige aanslag te wijzigen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of juist aan het einde van het jaar nog een bedrag verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Deze aanpassing kun je op ieder moment in het jaar in het jaar maken.

Voorlopige aanslag aanvragen

Je ontvangt als zzp’er niet automatisch jouw voorlopige aanslag. Dit moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Je bent niet verplicht om de voorlopige aanslag te betalen. Het is ook mogelijk om als zzp’er de inkomstenbelasting in één keer aan het einde van het jaar te betalen. Laat je hierover adviseren door jouw accountant.

Een definitieve aanslag ontvang je zodra de inkomstenbelasting van een kalenderjaar is afgerond. Het kan zijn dat de definitieve aanslag hoger of lager is dan de voorlopige aanslag, omdat de voorlopige aanslag gaat om een inschatting. Je moet dan geld bijleggen of je krijgt het terug.

Laat je goed adviseren

Vraag jouw accountant om advies als het gaat om jouw voorlopige aanslag. Investeringen en andere financiële beslissingen hebben invloed op de aanslag. Jouw accountant kan je adviseren welke beslissingen je wel of niet kunt nemen en of je de voorlopige aanslag moet wijzigen. Accountant Vast ondersteunt jou daar graag bij. Wil je hier meer over weten of een kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0229-280 080.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee