Jaarafluiting van de boekhouding

Ieder jaar moet de boekhouding van het afgelopen jaar worden afgesloten. Tijdens de jaarafsluiting wordt alles gecontroleerd en gecorrigeerd waar nodig. Het jaar wordt afgesloten en in de boeken gezet. Vervolgens wordt er gestart met een nieuw boekjaar en staan de winst en verlies weer op nul.

Het nut van een jaarafsluiting

Zoals gezegd sluit je met een jaarafsluiting het jaar af. Je weet dankzij de jaarafsluiting precies hoe het jaar is gegaan. Welke kosten heb je gemaakt en hoeveel was de omzet? Heb je eigen geld in het bedrijf gestoken of juist geld uit het bedrijf gehaald? Al deze punten komen naar voren in een jaarafsluiting. Deze gegevens komen bij bv’s in de jaarrekening te staan. Een zzp’er of vof heeft geen jaarrekening te maken, maar de Belastingdienst wil deze gegevens wel hebben voor de inkomstenbelasting. Een jaarafsluiting is dus een goede voorbereiding op de jaarrekening en op de verantwoording naar de Belastingdienst.

Wanneer doe ik de jaarafsluiting?

De jaarafsluiting doe je aan het begin van een nieuw boekjaar, dus vanaf 1 januari. Ook wanneer je in december bent begonnen met jouw bedrijf, sluit je het boekjaar af en begin je in het nieuwe jaar met en nieuw boekjaar.

Hoe werkt een jaarafsluiting?

De jaarafsluiting is belangrijk en moet goed gebeuren. Wanneer gegevens niet kloppen, krijg je problemen met de Belastingdienst. Wij adviseren dan ook om hulp te vragen bij een specialist, zoals Accountant Vast. Wij helpen jou bij de jaarafsluiting en zorgen ervoor dat alles goed en volgens de eisen verloopt.

Het is belangrijk dat je zelf alle boekingen van het afgelopen jaar hebt afgerond. Alle inkoopfacturen met een datum voor 1 januari, moeten op tijd worden ingeboekt. De verkoopfacturen moeten voor 15 januari zijn verstuurd en de btw-aangifte van het jaar moet worden gedaan. Vervolgens kun je door met de jaarafsluiting.

Hulp nodig bij de jaarafsluiting

Heb je hulp nodig bij jaarafsluiting? De specialisten van Accountant Vast helpen je graag verder. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee