Jaarrekening laten opstellen

De meeste ondernemingen met een regulier boekjaar hebben deze afgesloten en moeten nu hun jaarrekening (laten) opstellen. Het is voor bepaalde rechtsvormen verplicht om jaarlijks een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Zorg ervoor dat jouw jaarrekening klopt en laat deze opstellen of goedkeuren door Accountant Vast.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel overzicht van het afgelopen boekjaar. Het laat zien wat je in het betreffende boekjaar op financieel gebied hebt gedaan met het bedrijf. Een jaarrekening moet goed aansluiten op de administratie. Daarom is het verstandig om de jaarrekening op te laten stellen door Accountant Vast. Daardoor weet je zeker dat de jaarrekening volledig klopt.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

 • De winst- en verliesrekening
 • De balans per 31 december van het boekjaar
 • Een toelichting hierop. Hoe uitgebreid deze toelichting is, is afhankelijk van het soort onderneming

Wie moeten een jaarrekening deponeren? 

Het deponeren van een jaarrekening is verplicht voor de volgende rechtsvormen:

 • Bv
 • Nv
 • Coöperatie
 • Onderlinge waarborgmaatschappijen
 • Vof’s en cv’s waarvan de beherende vennoten buitenlandse kapitaalvennoten zijn
 • Organisaties in specifieke branches als omroepen, pensioenfondsen en woningcorporaties
 • Ondernemingen die onder de Wet Formeel Buitenlandse Vennootschap vallen
 • Buitenlandse rechtspersonen met vestigingen in Nederland. Diegene moet in het land van herkomst ook verplicht zijn om een jaarrekening te publiceren. Dit moet in dezelfde vorm aangeleverd worden als in het land van herkomst.

Wat is het doel van een jaarrekening?

Naast dat het verplicht om een jaarrekening te deponeren, heeft een jaarrekening voor ondernemers een aantal doelen:

Vergelijking
Een jaarrekening geeft een duidelijk overzicht van de financiële situatie. Je kunt de jaarrekening van jouw onderneming vergelijken met die van andere ondernemingen. Zo zie je hoe zij het doen en hoe zij hun geld besteden. Daarnaast krijg je inzichtelijk of je meer of minder winst hebt behaald dan jouw concurrenten.

Belastingdienst
Je bent als ondernemer verplicht om een financiële verantwoording af te leggen aan de Belasting. Hier kunnen gegevens uit de jaarrekening voor worden gebruikt.

Externe financiers
Externe financiers willen graag elk jaar een financiële verantwoording zien. Zo krijgt de financiering een soort van garantie te zien en bekijken hoe vermogend je bent. Daarom vraagt bijvoorbeeld de bank ieder jaar om de jaarrekening.

Jaarrekening laten opstellen

Wil jij jouw jaarrekening laten opstellen? Accountant Vast neemt dit graag voor jou uit handen. Daarnaast kunnen wij de verplichte controle van de jaarrekening uitvoeren. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0229 – 280 080 of maak gebruik van ons contactformulier.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
 1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
 1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee