Btw-aangifte doen

Als ondernemer krijg je te maken met omzetbelasting en moet je btw-aangifte doen. Dit moet voor kleine ondernemers vaak ieder kwartaal gebeuren. Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Het is een afkorting voor de belasting die je betaalt over jouw gemaakte omzet.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

De btw die je verschuldigd bent aan de Belastingdienst betaal je per maand, kwartaal of jaar. Betaal je meer dan €15.000 btw per kwartaal, dan mag je maandelijks btw-aangifte doen. Is dat bedrag minder dan €1.833 dan mag het ook jaarlijks. Daar tussenin moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen.

Je wordt niet altijd herkend als btw-plichtig door de fiscus. Dit hangt af of je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en vaak genoeg inkomsten haalt uit jouw bedrijf. Daarnaast kun je ook btw-plichtig zijn als je vast in dienst werkt, maar ook wanneer je bijverdient met nevenwerkzaamheden. Dat is ook het geval als je een vermogensbestanddeel of recht exploiteert.

Hoeveel btw moet ik betalen?

Tijdens de btw-aangifte bereken je hoeveel btw je moet afdragen. Als jouw administratie goed is bijgehouden dan weet je hoeveel btw je hebt verrekend aan jouw klanten en hoeveel btw je zelf hebt moeten betalen aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die jij moet afdragen of terug krijgt. Accountant Vast kijkt graag met jou mee of jouw administratie op orde is. Daarnaast ondersteunen wij jou bij de btw-aangifte en zorgen wij ervoor dat alles op tijd en netjes geregeld wordt.

Vrijstelling van btw

Bepaalde beroepen in bepaalde branches of werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Een voorbeeld hiervan zijn medisch specialisten. Zij hoeven vaak geen btw af te dragen. Dit kan ook gelden voor een kinderopvang. De Belastingdienst bepaalt of jij wel of geen btw hoeft af te dragen. Word jij vrijgesteld van btw, dan mag je dit ook dit rekenen op facturen.

Btw-aangifte doen

Wanneer jij startende ondernemer bent, krijg je na inschrijving bij de KvK automatisch de eerste btw-aangifte toe gestuurd. Op dit formulier geef je de btw aan over de periode waarin je bent gestart.

Daarna is het aan jou om bij te houden wanneer je de btw-aangifte moet indienen. Uiteraard helpt Accountant Vast jou hier graag bij. Wil jij ondersteuning bij het regelen van de btw-aangifte en jouw administratie? Wij zorgen ervoor dat alles op tijd in orde is en geregeld wordt. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Neem contact op