Eenmanszaak omzetten in een BV – veranderingen aan de boekhouding

Wil jij jouw eenmanszaak omzetten in een BV? Dan komen daar bepaalde nieuwe verplichtingen bij als het gaat om de administratie. Waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de risico’s, kosten en administratie consequenties als je een eenmanszaak omzet in een BV? Accountant Vast geeft antwoorden.

Wat is er anders aan de boekhouding?

Als je een eenmanszaak runt, weet je dat je wettelijk verplicht bent om een administratie bij te houden. Voor een BV is dit hetzelfde. De administratie moet bestaan uit een overzicht van inkopen, verkopen en bank- of kasmutaties. De administratie wordt verwerkt in een jaarrekening en een aantal belastingaangiftes. Wanneer je de eenmanszaak omzet naar een BV zijn er een aantal dingen anders:

  • Deponeren jaarrekening. De jaarstukken moet je deponeren bij de Kamer van Koophandel.
  • Vergadering van Aandeelhouders. Tijdens deze vergadering wordt de jaarrekening goedgekeurd. Vervolgens wordt deze gedeponeerd door het bestuur.
  • Extra aangiftes. Naast de BTW aangifte en jaaraangifte moet je nog twee extra aangiftes doen.

Administratie BV

Het is belangrijk om de administratie voor jouw BV goed en op de juiste manier bij te houden. Wanneer je bijvoorbeeld niet op tijd aangifte doet of de administratie niet secuur bijhoudt, dan kun je een boete krijgen. Je kunt te maken krijgen met de volgende boetes:

  • Verzuimboete: deze krijg je als je te laat bent of jouw aangifte helemaal niet indient.
  • Vergrijpboete: deze krijg je wanneer je opzettelijk een foutieve aangifte indient.
  • Bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement: wanneer je de eenmanszaak omzet naar een BV word jij formeel bestuurder van jouw eigen bedrijf. Hierdoor kan jij aansprakelijk worden gesteld als er sprake is van een onbehoorlijk bestuur. Dit kan ontstaan wanneer je jouw stukken te laat indient bij de KvK. Zorg er daarom voor dat je altijd op tijd bent!

Administratie BV goed op orde

Wil jij boetes voorkomen en jouw administratie altijd goed op orde hebben? Dat kan Accountant Vast voor jou regelen! Wij bieden diverse diensten aan waarbij wij jou kunnen ondersteunen. Bij Accountant Vast kun je zelf jouw administratiepakket samenstellen. Hierdoor kies je zelf waar je gebruik van wil maken en hoeveel je per maand betaald. Klik hier om jouw pakket samen te stellen. Kies bij rechtsvorm voor BV en zie wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen.

Daarnaast bieden wij advies aan bij het proces van het omzetten van jouw eenmanszaak naar een BV. Is het voor jou fiscaal aantrekkelijk? Wij begeleiden jou van begin tot eind, zodat alles soepel verloopt.

Wil je meer weten over onze dienstverlening of advies over jouw situatie? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op