Financieel plan laten controleren door een accountant

Ben je van plan om een eigen bedrijf op te starten? Dan komt er vast een hoop op je af. Eén van de punten op jouw to-do lijstje is het opstellen van een financieel plan. Zonder dit plan kun je niet aantonen of jouw ondernemingsplan financieel haalbaar is. Een potentiële geldverstrekker, zoals de bank, investeert sneller in jouw nieuwe bedrijf wanneer het financiële plan aantoont dat er winst gemaakt gaat worden.

Meestal kun je zelf een eerste opzet maken van het financiële plan. Echter is het verstandig om het plan te laten beoordelen door een deskundige boekhouder of accountant. Wanneer je bij de bank aanklopt voor een lening is de kans groot dat er als eis gesteld wordt dat het financiële plan is nagekeken en goedgekeurd door een accountant.

Wat staat er in een financieel plan?

Een financieel plan is pas compleet wanneer alle belangrijke onderdelen er in beschreven staan. Wij zetten voor jou de belangrijkste elementen op een rijtje:

  • Welk bedrag is er nodig om mijn bedrijf op te starten?
  • Hoe ga ik de kosten voor mijn onderneming financieren?
  • Is mijn bedrijfsplan financieel haalbaar? Kan ik het benodigde bedrag bij elkaar krijgen?
  • Hoeveel winst verwacht ik te behalen in de eerste drie jaar?
  • Wat is de verwachte omzet?
  • Welke kosten verwacht ik te maken (inkoopkosten, personeelskosten etc.)?

Verwachte kosten worden ook wel ‘begroting’ genoemd. Om een goed beeld van de verwachtingen te kunnen scheppen kun je de bovenstaande vragen gebruiken om uiteindelijk verschillende begrotingen te maken. De meest voorkomende begrotingen zijn: investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en een liquiditeitsbegroting. Deze begrotingen samen vormen en duidelijk beeld van jouw toekomstige onderneming en kunnen helpen bij het krijgen van een lening.

Jouw financiële plan laten controleren

Accountant Vast beschikt over meerdere specialisten die jouw financiële plan graag nakijken. Wij hanteren een vaste prijs, zodat je van te voren precies weet waar je aan toe bent. Voor c.a. €400 controleren wij jouw financiële plan en passen wij deze waar nodig aan.

Wil jij jouw financiële plan laten controleren door een accountant? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op