Eenmanszaak of BV

Wanneer kies je voor een eenmanszaak en wanneer voor de BV? Dit hangt af van verschillende keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld het beperken van de aansprakelijkheid en fiscale gevolgen.

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben je altijd persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden. Maar ga altijd na hoe hoog de mogelijke aansprakelijkheid is. Bij een BV ben je in eerste instantie niet persoonlijk aansprakelijk. Echter, bij onbehoorlijk bestuur ben je alsnog persoonlijk aansprakelijk. Van onbehoorlijk bestuur is sprake bij bijvoorbeeld het niet goed voeren van een administratie of het te laat deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Fiscale gevolgen

Bij de eenmanszaak heb je te maken met Inkomstenbelasting. De winst, na aftrek van de aftrekposten, is belast tegen het inkomstenbelasting-tarief. Echter, wanneer je als ondernemer aan het urencriterium voldoet heb je recht op een aantal aftrekposten waardoor de eenmanszaak voor de kleine ondernemer heel aantrekkelijk kan zijn. Het urencriterium houdt in dat je als ondernemer aantoonbaar 1.255 uren per jaar aan de onderneming hebt gewerkt. Voldoe je daar aan, dan maak je aanspraak op enkele aftrekposten. Zoals de startersaftrek (gedurende de eerste 5 jaar van uw onderneming mag u drie maal deze toepassen), de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling

Bij een BV heb je geen recht op al deze aftrekposten, maar wordt de winst belast met de Vennootschapsbelasting. Alles tot € 200.000,- winst is belast tegen 19% en alles boven de € 200.000,- winst is belast tegen 25,8%.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat degene die aanmerkelijk belang houdt (5% of meer van de aandelen in bezit heeft) en tevens werkzaam is in de bv, zichzelf een gebruikelijk loon moet uitkeren. Dit loon bedraagt € 56.000,- Hierover moet dan uiteraard loonbelasting worden afgerekend. In sommige gevallen kan hier van afgeweken worden.

De keuze

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een eenmanszaak of BV zijn over het algemeen risico en winst. Wanneer de onderneming veel fiscaal risico loopt; is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.

Bij lage winst (minder dan € 100.000 per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger. Al is elke persoonlijke situatie soms net iets anders. Maak vrijblijvend kennis met het team van Accountant Vast die je hier meer over kunt vertellen. De koffie staat klaar!