Corona-update: geen belastingvrije reiskostenvergoeding vanaf 2021

Veel mensen werken thuis door de coronacrisis. Er is dus minder woon-werkverkeer. In 2020 mag de belastingvrije vaste vergoeding voor reiskosten worden doorbetaald. Maar, zolang er geen nieuwe regelgeving voor komt, is dit vanaf 2021 niet meer mogelijk. Accountant Vast legt uit hoe dit zit.

Wanneer de vaste reiskostenvergoeding voor 13 maart dit jaar is vastgesteld en voldoet aan de voorwaarden, kan de werkgever de vergoeding belastingvrij doorbetalen als de werknemer door corona thuiswerkt. Dit bedrag kan dienen als vergoeding voor het thuiswerken en de extra kosten die daar bij komen kijken.

Tot 1 januari 2021

Bovenstaande versoepeling geldt tot 1 januari 2021. Daarna, mits er anders wordt besloten, zal de vergoeding belast zijn. De werknemer betaalt dan belasting over de reiskostenvergoeding en de werkgever draagt er premies werknemersverzekering over af.

Vergoeding onder werkkostenregeling

Het is mogelijk om de reiskostenvergoeding onder te brengen in de werkkostenregeling. Wanneer er daadwerkelijk woon-werkkilometers worden gereden dan is de vergoeding vrijgesteld en onbelast. De vergoeding valt dan in de vrije ruimte. Deze vrije ruimte wordt wel beperkt in 2021. Het is 1,7% over de eerste €400.000 van de loonsom en 1,18% over alles boven dat bedrag. Dit was afgelopen jaar 3% over het eerste deel en 1,2% over het tweede deel. Als werkgever ga je daardoor eerder over de vrije ruimte heen. Is dat het geval dan ben je een eindheffing van 80% verschuldigd. Houd daar dus rekening mee wanneer je de reiskostenvergoeding onder wil brengen in de werkkostenregeling.

Andere oplossingen

Een andere oplossing om werknemers tegemoet te komen is door de internetkosten te vergoeden, mits deze noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden. Een andere mogelijkheid is om een vaste vergoeding te verstrekken voor het thuiswerken. De extra kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld koffie, thee en verwarming worden dan vergoed. Het Nibud heeft daarvoor €2 per dag als richtbedrag gegeven. Dit is in veel gevallen geen onbelaste vergoeding.

Heb je vragen of wil je hier meer over weten? Accountant Vast adviseer je graag. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0229 – 280 080 of maak gebruik van het contactformulier.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee