DE PLASTIC TAS

 

VERGEET BTW OVER PLASTIC TAS NIET

Verstrek je een plastic tas aan je klanten tegen geringe vergoeding? Dan ben je verplicht hier 21% btw over af te dragen. Vergeet deze niet mee te nemen in de btw-aangifte. Neem de verkoop van plastic tassen op als vaste post in de financiële administratie. De verschuldigde btw over de plastic tas mag worden afgerond op hele centen. Bijvoorbeeld, voor een plastic tas wordt € 0,25 in rekening gebracht. De verschuldigde btw bedraagt dan: 21/121 x € 0,25 = € 0,04. Je mag ook de btw berekenen over het totale bedrag van de verkoop van de tasjes, echter de door jou gekozen methode dien je consistent toe te passen.

 

DE PRIJS

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes geldt voor winkels, apotheken, horeca, benzinestations, ambulante handel, zoals verkoop huis-aan-huis of op markten, kappers, musea, webwinkels en postorderbedrijven. De overheid heeft een richtprijs van € 0,25 per tas vastgesteld, maar je mag uiteindelijk zelf bepalen wat je in rekening brengt voor een plastic tas.

 

KAN HET NOU NIET ANDERS?

Uit de praktijk blijkt dat veel ondernemers het vervelend vinden dat ze genoodzaakt zijn een bedrag in rekening te brengen voor een tas die voorheen gewoon gratis verstrekt werd. Je zou er voor kunnen kiezen om een stoffen of jute tas aan je klant te verstrekken. Als deze tassen geen plastic coating of voering hebben, mogen deze nog wel gratis worden aangeboden. Ook mogen plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege de functionaliteit of de voedselveiligheid gratis worden aangeboden. Denk hierbij aan tasjes die worden verstrekt bij etenswaren die kunnen lekken, zoals soep, sauzen of verse vis. De dunne tasjes die je bijvoorbeeld op de markt worden verstrekt (mits deze dunner zijn dan 15 micron, oftewel 0,015 millimeter) vallen ook niet onder het verbod.

 

BIJDRAGE VOOR EEN GOED DOEL

Ook zie je in veel winkels dat men heeft besloten de geïncasseerde bijdrage voor de plastic tasjes te schenken aan een goed doel. Vergeet niet dat je ook dan te maken hebt met de hiervoor vermelde btw afdracht. Het bedrag dat je overmaakt aan een goed doel is een gift. Een gift aan een (culturele) ANBI of Steunstichting SBBI is fiscaal aftrekbaar.

Heb je een onderneming die valt onder de inkomstenbelasting, dan is het drempelbedrag voor gewone giften 1% van jouw drempelinkomen met een minimum van € 60. Wat je meer hebt geschonken dan dit drempelbedrag kan je in aftrek brengen in jouw aangifte inkomstenbelasting. Jouw drempelinkomen is het totaal van de inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 exclusief de persoonsgebonden aftrek van jou en je eventuele fiscale partner. Let wel, je mag niet meer aan giften in aftrek brengen dan 10% van jouw drempelinkomen.

Doe je een gift aan een culturele ANBI? Dan krijg je hiervoor extra aftrek. De gift aan een culturele ANBI mag je verhogen met 25%. Voor deze verhoging geldt een maximum van € 1.250. Om de drempel voor de giftenaftrek te voorkomen, kan je ervoor kiezen om je gift om te zetten in een periodieke gift. Voor periodieke giften is het drempelbedrag nihil. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden.

Is jouw onderneming ondergebracht in een B.V., dan mag jouw B.V. maximaal 50% van haar winst, met een maximum van € 100.000, aan giften in aftrek brengen op haar winst. Als jouw B.V. verlies lijdt, mag de B.V. dus geen giften ten laste van haar fiscale resultaat brengen. Voor de giftenaftrek door een B.V. geldt geen drempelbedrag. Giften aan een culturele ANBI worden in de aangifte vennootschapsbelasting met 50% verhoogd. Voor deze verhoging geldt een maximum van € 2.500.

 

Meer weten?

De plastic tas is dus meer dan alleen een visitekaartje van jouw onderneming! Neem voor vragen contact met ons op!

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee