Dit valt onder de salarisadministratie

Wanneer jouw bedrijf groeit en je medewerkers aanneemt, moet je hen salaris uitbetalen en dus ook starten met de salarisadministratie. Dit is voor veel bedrijven een tijdrovende klus en er zitten regels aan vast waar jij je aan moet houden. Salaris Vast legt uit welke werkzaamheden onder de salarisadministratie vallen.

Bijhouden van personeelsgegevens

Voordat je start met de salarisadministratie moet je de personeelsadministratie op orde hebben. Basisgegevens zoals de naam, het adres, Burgerservicenummer en bankrekeningnummer behoren tot de administratie. Vaak worden hierin ook contracten en identiteitsbewijzen in opgeslagen. Het is verplicht om de afgesproken vakantiedagen op te nemen in de salarisadministratie. Naast deze gegevens is het handig om een personeelsdossier bij te houden, waarin je belangrijke zaken kunt opslaan.

Urenregistratie en declaraties

Het is verplicht om een urenverantwoording bij te houden. Aan de hand hiervan is het namelijk mogelijk om te controleren of de afgesproken arbeidsuren ook daadwerkelijk worden gemaakt. Via een registratiesysteem kunnen werknemers hun uren registreren, declaraties indienen en vrije dagen of verlofdagen bijhouden. Dit zijn allemaal zaken die bij de salarisadministratie horen.

Netto en brutoloon berekenen

Afhankelijk van jouw bedrijf kun je ervoor kiezen om de werknemers een uurloon of een vast salaris te betalen. Je dient dit bij te houden in de salarisadministratie. Een vast salaris is een vast periodeloon of maandloon. De medewerker ontvangt een vast bedrag per afgesproken periode. Uurloon is gebaseerd op gewerkte uren. Je vermenigvuldigt het werkte aantal uur met het uurloon.

Op de loonstrook moet je het bruto- en nettoloon aangeven. Het nettoloon is het bedrag dat de medewerker ontvangt na belastingen en mogelijke inhoudingen.

Loonheffingen

Elke werknemer moet volgens de wet over het totale brutoloon belastingen en verzekeringen betalen. Dit bedrag is afhankelijk van het totale bedrag dat de werknemer verdiend. Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat het juiste bedrag aan loonheffing wordt ingehouden en aan de Belastingdienst wordt betaald.

Extra salarisbetalingen en werknemersvoordelen

Soms ontvangen werknemers bonussen, fooien of een commissie bovenop hun salaris. Ook dit wordt in de salarisadministratie verantwoord. Zijn er bepaalde arbeidsvoorwaarden zoals werknemerskortingen, een pensioenpakket of particuliere zorg dan moeten deze onderdelen ook worden opgenomen in de salarisadministratie. Dit kan namelijk invloed hebben op de salarisuitbetaling.

Jaaropgaven maken en controleren

Aan het einde van een kalenderjaar moet je jouw werknemers een jaaropgave geven. Dit is wettelijk verplicht en moet binnen een redelijke termijn gebeuren. Op de jaaropgave worden alle loongegevens vermeldt van het jaar. Deze informatie kan de medewerker gebruiken bij het indienen van de Belastingaangifte.

Loonkosten en uitbetaling loon

Uiteraard is het belangrijk om de salarissen en loonkosten in de salarisadministratie bij te houden. Daarnaast is het uitbetalen van het salaris belangrijk. Om dit inzichtelijk te maken wordt er periodiek een salarisstrook verstrekt aan de medewerker. Hierop staan de bruto en netto loon, de inhoudingen en eventuele extra betalingen.

Bij Salaris Vast hebben we jarenlange ervaring met salarisadministratie en helpen we ondernemers om dit goed op orde te hebben. Kun jij ook wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee