Invloed van de coronamaatregelen op de inkomstenbelasting

In 2020 zijn er een aantal maatregelen genomen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Een aantal van deze maatregelen hebben gevolgen voor ondernemers voor de aangifte van de inkomstenbelasting over 2020. Wij hebben een aantal situaties op een rij gezet.

Situaties voor ondernemers

Urencriterium
Het kan zijn dat je door de versoepelingen toch hebt voldaan aan het urencriterium. Je mag er voor de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor de periode van 1 maart tot 30 september 2020 vanuit gaan dat je minstens 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteedt. Dit geldt ook als je dat niet in werkelijkheid hebt gedaan. Dit urencriterium geldt ook voor parttime ondernemers. Wanneer je deels arbeidsongeschikt bent, dan gaat het om ten minste 16 uur er week.

Wanneer je een seizoensgebonden ondernemer bent en het hoogseizoen voor jou in de periode van 1 maart tot 30 september is, dan mag je er in de aangifte van de inkomstenbelasting over 2020 vanuit gaan dat je in deze periode in 2020 net zoveel uren hebt gewerkt als in 2019. De uren van 2019 moet je wel aannemelijk kunnen maken.

TOZO-uitkering
Ontving jij in 2020 een TOZO-uitkering, dan moet je hier belasting over betalen. Het telt mee voor jouw inkomen. De uitkering staat vooraf ingevuld in jouw aangifte inkomstenbelasting over 2020. Mochten de gegevens niet kloppen, kun je contact opnemen met jouw gemeente.

Wanneer jij een partner hebt, dan telt de TOZO-uitkering voor de helft mee voor het inkomen van jouw partner. Het kan zijn dat jij en/of jouw partner daardoor meer moeten betalen of minder terugkrijgen.

TOGS
Ontving jij in 2020 een tegemoetkoming voor ondernemers in getroffen sectoren, dan moet je deze tegemoetkoming aangeven. Dit doe je bij de rubrieken ‘vrijgestelde winstbestanddelen’ en ‘buitengewone baten en lasten’. Hier betaal je geen belasting over.

TVL
Ontving jij in 2020 een tegemoetkoming voor vaste lasten, dan geef je die op bij dezelfde rubrieken als de TOGS. Ook hier betaal je geen belasting over.

Heb je nog vragen?

Heb jij hulp nodig bij het jouw aangifte inkomstenbelasting over 2020? De specialisten van Accountant Vast helpen je graag verder. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee