Salaris per maand of 4 weken uitbetalen?

Als werkgever kun je ervoor kiezen om het salaris per maand of per 4 weken uit te betalen aan jouw werkgevers. De meeste werkgevers kiezen voor een maandelijks salaris. Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen? Salaris Vast legt het uit.

Verschil tussen salaris per maand en per 4 weken

Kies je voor een maandelijkse uitbetaling dan krijgen jouw medewerkers iedere maand op dezelfde dag hun salaris. In veel gevallen is dit het einde van de maand, rond de 25e. Mocht die dag in het weekend vallen dan kun je ervoor kiezen om het salaris de vrijdag ervoor of de maandag erna uit te betalen.

Ga je voor de uitbetaling per 4 weken dan ontvangen de medewerkers iedere 4 weken op dezelfde dag in de week hun salaris. De datum waarop de uitbetaling plaatsvindt is dus altijd anders.

Wat zijn de voor- en nadelen van salaris per 4 weken?

Voor de medewerkers zijn de voordelen van salaris per 4 weken als volgt:

  • Je krijgt 13 keer per jaar salaris uitbetaald, in plaats van 12 keer. Dit houdt in dat er minder tijd tussen de uitbetalingen zit. Het jaarsalaris wordt door 13 gedeeld, in plaats van door 12.
  • Er zit minder tijd tussen 2 salarisbetalingen.

Nadelen van salaris per 4 weken zijn:

  • Vaak worden de vaste lasten aan het einde van de maand afgeschreven. Doordat je geen vaste datum hebt waarop je het salaris krijgt, kan het zijn dat de uitbetaling na alle afschrijvingen pas plaatsvindt.
  • Je moet daarom goed rekening houden met een buffer op de lopende rekening.

Veel bedrijven kiezen voor een maandelijkse uitbetaling van het loon. Er wordt gekozen voor een uitbetaling per 4 weken als dat aansluit op de boekhouding. Werk jij met financiële periodes van 4 weken, dan sluit de salarisadministratie hier goed op aan. Dat is het grote voordeel voor bedrijven.

Een groot nadeel van deze manier van uitbetalen voor bedrijven is wanneer er een schrikkeljaar is. Er is dan een extra week in het jaar, waardoor de 4 wekelijkse uitbetaling niet uitkomt. Dit kun je oplossen door de laatste periode 5 weken uit te betalen of de laatste week apart uit te betalen.

Hulp nodig bij de salarisadministratie?

De specialisten van Salaris Vast staan voor je klaar om je te helpen bij vraagstukken rondom de salarisadministratie. Wil je hier meer over weten of wil je een afspraak maken? Bel dan naar 0229 – 280 080 of maak gebruik van het contactformulier.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee