Update onbelaste kostenvergoeding 2021

Al eerder schreven we over het vervallen van de vaste reiskostenvergoeding. In deze blog geven we je graag een update over de onbelaste kostenvergoeding in 2021. Sinds het begin van de coronacrisis worden er diverse fiscale maatregelen getroffen. Nog niet alle regelingen gelden ook voor 2021 en er veranderen regelmatig zaken. Zo heeft het kabinet eind januari 2021 goedkeurig gegeven voor het verlengen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer tot 1 juli 2021. Hoe dat precies zit en welke voorwaarden hieraan hangen leggen we je uit.

Voorwaarden onbelaste reiskostenvergoeding

Medewerkers krijgen nu vaak een vast maandelijks bedrag vergoed voor de reiskosten, gebaseerd op een schatting van de gemaakte reiskosten. Omdat veel werknemers thuiswerken, is de reiskostenvergoeding niet meer noodzakelijk. Over de reiskostenvergoeding wordt geen belasting betaald. Omdat er nu nauwelijks kilometers worden gereden en de vergoeding toch blijft lopen, heeft het kabinet besloten dat deze vergoeding extra inkomen is. Daarover moet wel belasting worden betaald. In eerste instantie zou de onbelaste reiskostenvergoeding na 1 april vervallen. Dat is inmiddels uitgesteld naar 1 juli 2021.

Daar hangen de volgende voorwaarden aan vast:

  • De vaste reiskostenvergoeding moet al voor 13 maart zijn toegekend aan de werknemer. Wanneer een werknemer na 13 maart in dienst is gekomen of is verhuisd dan wordt de vergoeding alsnog belast.
  • Wanneer de werknemer nog 128 dagen naar of voor werk reist, dan mag er een onbelaste reiskostenvergoeding worden uitgekeerd voor het woon-werkverkeer.

Als de werknemer met eigen vervoer naar het werk reist, dan mag je ook in deze tijd €0,19 per kilometer onbelast vergoeden.

Reiskostenvergoeding in vrije ruimte

Het is mogelijk om de reiskosten onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De kosten blijven dan onbelast. Het is hierbij belangrijk om de gebruikelijkheidstoets in de gaten te houden. Als het maximale bedrag jaarlijks onder de €2400 zit, dan wordt het gebruik van de vrije ruimte zonder vragen geaccepteerd.

Vaste kostenvergoeding onbelast uitbetalen

Andere wijzigingen die voor 2021 gelden zijn:

  • In 2020 was het mogelijk om de vaste kostenvergoeding onbelast door te laten lopen, ook als de kosten niet werden gemaakt. In 2021 is dat niet meer mogelijk.
  • De vrije ruimte is verruimd. Tot een loonsom van €400.000 is deze verhoogd van 1,7% naar 3%. Binnen deze vrije ruimte kunt u een vergoeding geven. Voor alles boven de loonsom geldt een percentage van 1,18%.
  • Zakelijke kosten zoals maaltijden die onderweg worden genuttigd, parkeerkosten en vakliteratuur zijn onbelast, mits dit onderbouwd is aan de hand van een kostenonderzoek. Als de werknemer thuiswerkt mogen deze kosten niet onbelast worden vergoed.

Wil je hier meer over weten of heb je vragen? Neem dan contact op met Accountant Vast.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee