Verlenging van de NOW

De NOW is een regeling die in het leven is geroepen om bedrijven die omzetverlies lijden door de coronacrisis tegemoet te komen in de loonkosten. De regeling is al een aantal keer verlengd en dat is nogmaals gebeurd. Momenteel geldt de NOW 4.0 regeling tot en met september 2021. De vergoeding die je als ondernemer kunt krijgen is maximaal 85% van de loonsom. Wij leggen uit hoe het op dit moment zit met de regeling.

Compensatie van maximaal 80% omzetverlies

De grootste wijziging ten opzichte van de vorige versie van NOW is dat er tot maximaal 80% van de omzetverlies wordt gecompenseerd. Je rekent als volgt de vergoeding van de loonsom uit:

Is jouw omzetverlies 80% dan krijg je 85% vergoeding x 80% omzetverlies = 68% van de loonkosten vergoed. Voorheen werd tot 100% omzetverlies gecompenseerd, dit dus nu dus verlaagd naar 80%.

Voorwaarden NWO 4.0

Om gebruik te kunnen maken van de NOW 4.0 moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je mag geen bonus of dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen. Deze voorwaarde geldt als de tegemoetkoming €125.000 of meer is.
  • Het maximale loon waarop de tegemoetkoming is gebaseerd is €9.813.
  • Loopt een contract af of ontsla je een werknemer dan moet je de werknemer begeleiden naar een nieuwe baan.
  • Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen moet je verplicht contact opnemen met het UWV.

Loonsom bepalen

Als we het hebben over de loonsom dan gaat dat om de sociale verzekeringsloon. Deze vind je op de loonaangifte. Hier bovenop komt een opslag voor werkgeverslasten, zoals pensioen en werkgeverspremies. Het loon van een DGA telt niet mee in de loonsom. Een DGA is namelijk niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Voor de hoogte van de loonsom kijk je naar februari 2021. Deze mag met 10% dalen ten op zichten van de loonsom in februari 2021 zonder dat dit gevolgen heeft voor de tegemoetkoming.

Omzetdaling bepalen

De omzetdaling bepaal je door het omzetverlies te schatten over de periode juli t/m september, augustus t/m oktober of september t/m november. Heb je de vorige periode ook NOW aangevraagd? Dan moeten de periodes van de aanvragen op elkaar aansluiten.

NOW 4.0 aanvragen

Je kunt de NOW 4.0 aanvragen via het UWV. Bij een voorschot van €100.000 of meer heb je een accountantsverklaring nodig. Dit geldt ook voor een definitieve tegemoetkoming van €125.000 of meer. Accountant Vast helpt je hierbij verder. Heb je hier vragen over neem dan contact met ons op.

Contact

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Accountant Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook salaris administratie     Ja   Nee